Mehika je država, znana po značilnih tradicionalnih jedeh, ki vključujejo različne stročnice in žita. Najpogosteje uporabljajo fižol, bom in koruzo. V jedilnike jih vključujejo v različnih jedeh.

Najbolj poznane mehiške jedi so:
– koruzne tortilje z različnimi nadevi,
– chili con carne,
– nachos,
– fajitas,
– tortilja pipian (nadevana z bučkami v omaki iz kikirikijevega masla, mletih arašidov in bučkinih semen),
– pan indio (indijanski kruhki, nadevani s tunino in olivami),
– gucamole (pasta iz avokada, paradižnika in kisle smetane),
– coloradito (trobarvni zelenjavni zavitek v listnatem testu, sestavljen iz korenja, špinače in cvetače),
– takitos (ocvrto piščančje meso, zavito v tortiljo),
– jalapeno nuggets (ocvrta jalapeno paprika, nadevana z mozzarelo sirom),
– ostadas z malancani (na žaru popečena tortilja, nadevana s svežo baziliko, malancani in dimljenim sirom),
– pinchos (nabodalo, sestavljeno iz mešanega mesa in zelenjave),
– tamales (v koruznem storžu – ličkanju – piščančji in »tamales nadev,« jed je kuhana na pari),
– chimichangas s piščancem (tortilja, nadevana s piščančjim mesom in zelenjavo ter gratinirana s sirom),
– salsa (pripravljena iz sesekljanega paradižnika, čilija in čebule).

 

Vir: Suwa Stanojević, M. (2009). Prehrana z gastronomijo in kulinariko.  Ljubljana: Zavod IRC.  http://www.impletum.zavod-irc.si/docs/Skriti_dokumenti/Prehrana_z_gastronomijo_in_kulinariko-Suwa_Stanojevic.pdf

 

(Visited 17 times, 1 visits today)
Dostopnost