Mehika je država na jugu Severne Amerike in je tretja največja država Latinske Amerike, takoj za Brazilijo in Argentino. Na severu meji z ZDA, na zahodu in jugu s Tihim oceanom, na vzhodu meji na Mehiški zaliv in Karibsko morje, na jugovzhodu pa na Gvatemalo in Belize. Njeno uradno ime je Estados Unidos Mexicanos, kar pomeni Združene mehiške države in vključuje 31. Mehika je upravno razdeljena na 31 zveznih držav (špansko estados) in Mehiško zvezno okrožje (Distrito Federal), ki obsega glavno mesto, Ciudad de México. Države so razdeljene v skupaj 2400 občin, zvezno okrožje pa na 16 delegaciones. Državam načeljujejo guvernerji.

Čez Mehiko se raztezajo širne puščave in tropski gozdovi, visoke gorske verige in peščena obrežja. Skoraj polovica države leži na nadmorski višini višji od 1500 m. Najvišji je vulkan je Pico de Orizaba (5.610 m) in leži na meji med državama Puebla in Veracruz, najnižje je glavno mesto zvezne države Baja California, Mexicali in leži deset metrov pod morsko gladino.

Mehika ima največjo populacijo špansko govorečih na svetu – približno dvakrat in pol več kot Španija ali Kolumbija. Več kot polovica Mehičanov živi v središču države, medtem ko so velika območja sušnega severa in tropskega juga redko poseljena. Glavno mesto Mexico City je eno najbolj naseljenih mest na svetu. Za mehiško družbo so značilne velike razlike med bogatim in revnim prebivalstvom.

Mehika se nahaja na enem izmed najbolj dinamičnih tektonskih območij Zemlje. Je del obmorskega pacifiškega “ognjenega obroča” – območja aktivnega vulkanizma in pogostih potresnih dejavnosti.

Mehika zajema prostrane puščave, tropske deževne gozdove, močvirja mangrov in alpske ekosisteme ter podpira široko paleto plazilcev in sesalcev ter nešteto drugih vrst živali.

Palerm, A. (11.12.2020). Mexico. https://www.britannica.com/place/Mexico

(Visited 43 times, 1 visits today)
Dostopnost